مقاله نظریه پنجره شکسته
تئوری پنجره شکسته نظریه ای است که در جرم شناسی مطرح شده است . این نظریه بیان میکند که دیدن یک پنجره شکسته در یک خانه، خودرو و کارخانه … به شما این پیام را میدهد که در آن مکان اوضاع نابسامان است و نظمی وجود ندارد تئوری پنجره شکسته برای خودمان ،خانواده ،خانه ، خودرو،سازمان ،شهر و کشورمان کاربرد دارد.
شما ساختمانی را در نظر بگیرید که یکی از پنجره های آن شکسته باشد افرادی که ذهن بیماردارند تمایل بیشتری برای شکستن مابقی پنجره ها خواهند داشت . پس این ذهنیت را در مردم ایجاد میکند که میتوانند دیگر پنجره ها را نیز بشکنند و به ساختمان آسیب برسانند.
در تئوری پنجره شکسته منظور از ساختمان همان ما هستیم . نقصها یا ضعف هایی درون ما وجود دارد که می تواند به مرور باعث آشفتگی شود . این نقصها همان پنجره شکسته درون ما است.نواقص کوچکی که به ظاهر مسئله ای درست نمی کند ، اما به مرور زمان می تواند شخصیت و ذهنیت ما را بهم بریزد و در طول زمان به یک انسان دیگری تبدیل شویم.
تئوری پنجره شکسته در خانواده
حالا که با این نظریه آشنا شدیم میشود با اندکی تامل آنرا در مسائل رفتاری و زندگی نیز بررسی کنیم .در نظر بگیرید وقتی در خانه هستیم یک کاغذ را مچاله کنیم و کف اتاق بیندازیم. چه اتفاقی خواهد افتاد. نفر بعدی هم بعد از نوشیدن یک لیوان آب، لیوانش را روی کابینت رها می کند.اعضا خانواده دیگر اهمیتی به نظم خانه نمیدهند وساعتی نمیگذرد که با یک خانه شلوغ و نامرتب رو به رو میشویم و این نوع رویه بعد از مدتی تبدیل به عادت می شود و همیشه خانه ما کثیف و بهم ریخته خواهد بود.
تئوری پنجره شکسته در محل کار
اگر به محل کار خود 10 دقیقه دیر برسید در واقع یکی از پنچره های ساختمان درونی شما می شکند ، پس سریعا باید آن شیشه پنجره را تعویض کنید و به آن موضوع رسیدگی کنید. اما اگر به آن رسیدگی نکنید و همان طور پنجره شکسته را رها کنید مطمئنا چند روز بعد هم دوباره 10 دقیقه دیر خواهید کرد و همین روال به سبک زندگی شما تبدیل می شود و شما یک فرد بی نظم خواهید شد.
بی نظمی در رفت وآمد به محل کار باعث می شود افراد دیگر روی ما حسابی نخواهند کرد وما را فردی نامنظم وغیر قابل اعتماد در نظر میگیرند. اما مقصر اصلی که همکاران،رئیس و یا مدیر دیگر ترفیع،ارتقاء شفلی و یا پستی به ما نمی دهند چه کسی است؟
این تئوری باعث می شود که ما دوربین زندگی را به روی نواقص خودمان برگردانیم و خود را اصلاح کنیم تا طرز برخورد دیگران را . در واقع پنجره های شکسته خودمان را پیدا کنیم و این نوع طرز فکر در آینده باعث بوجود آمدن تغییرات بزرگی در وجودمان و طرز برخورد دیگران با ما خواهد کرد.
بیایید این نظریه را در مسائل مالی زندگی بررسی کنیم ،وقتی برای خرج کردن امور زندگی برنامه ریزی نداشته باشیم مکرر به مسئله برمیخوریم و در پایان ماه با انبوهی از مسائل مالی حل نشده درگیر میشویم ویا ورشکستگی های مالی وقرض های که نمیدانیم چطور حلشان کنیم.
تئوری پنجره شکسته در مدیریت مالی
زمانی که یک وام میگیریم و دوباره سراغ وام بعدی و بعدی … نتیجه ای که اتفاق می افتد این است که کل کارکرد خودمان را بعد از مدتی فقط برای سود وام هایی که گرفته ایم می پردازیم. یا به عنوان مثال در طول ماه سفرهای مکرر بدون برنامه ریزی، خرج کردن های بدون برنامه ریزی که در طولانی مدت باعث می شود یک فرد ول خرج شویم.
بیایید کمی حساس تر شویم وقتی ما از نظر اخلاقی دقتی برروی عملکردهای رفتاری خودمان نداشته باشیم این امکان را به دیگران میدهیم که برای ما تصمیم بگیرند وما را قضاوت کنند ،راه را برای تاثیر رفتار انها برروی خودمان باز میگذاریم .مسئله مهم دیگر این است که این بی توجهی های اخلاقی ما برروی افراد نزدیکمان تاثیر میگذارد وآنها را نیز درگیر میکند.
ازاین نظریه در روابط مان نیز میتوانیم کمک بگیریم .وقتی با مشکل عاطفی یا شکستی در زندگی روبه رو میشویم باید علت آنرا پیدا کنیم وترمیمش کنیم،اگر در سوگ مرگ عزیزی هستیم پس ازگذران مدت سوگ ،خود را بازیابی کنیم وبه زندگی برگردیم . وقتی در ایجاد و یا روند رابطه با فردی به مشکل برخوردیم آن مسئله باز میماند وباعث میشود که دیگرانی که از آن رابطه راضی نیستند از این موقعیت استفاده کنند و شروع کنند به تلاش برای قطع رابطه ی ما با آن فرد.
در این قضیه مسئله ی که مهم است این نکته است که اگر پنجره ی شکسته را ترمیم نکنیم افرادی که تمایل به آزار واذیت دارند روی می آورند به شکستن دیگر پنجره ها . نکته ی مهم ماجرا اینجاست که به دلیل ترمیم نکردن پنجره آسیب پذیری ما بالا میرود وبا هر عمل به ظاهر کوچک در هم میریزیم.توجه نکردن به نقص های به وجود آماده دررفتار وحتی در جسممان روند آن مریضی یا نقص را بیشتر میکند وکارمان برای حل آن سخت تر میشود.
برنامه ریزی برای سلامتی خود دارید؟
آیا پنجره های جسم خود را ترمیم می کنید؟
تئوری پنجره شکسته در سلامتی
پیشگیری بسیار عاقلانه تر از درمان است .تئوری پنجره شکسته به ما می گوید که اگر حتی دره ای احساس دندان درد کردید سریعا آن را پیگیری و ترمیم کنید و می توانید این تئوری را در همه جای زندگی خود به کار ببرید تا شما را به فردی موفق و شاداب تبدیل کند.
آیا در وجود خود پنجره ی شکسته ای دارید وآیا میدانید که در کدام یک از موضوعات بالا درگیر مسئله ی شده اید از حل نکردن وترمیم آن پنجره اذیت نشده اید ومشکل جدی تری برایتان به وجود نیامده آیا وقت آن نرسیده که دست به کار شوید وشیشه شکسته را تعویض کنید .
بهترین کار برای حل هر مسئله شناخت درست آن مسئله وجوانب آن است .شناخت درست باعث می شود که نگاه ما بر روی راه حل هایی موجود برای حل آن مسائل متمرکز شود تا خود مسئله .با آموزش دیدن و آشنا شدن می توانیم پنجر های شکسته خودمان ، خانه،خودرو،سازمان و شهر خودمان را ترمیم کنیم و احساس بهتری داشته باشیم.
تئوری پنجره شکسته در جامعه شناسی
تئوری پنجره شکسته در جامعه می تواند فوق العاده برای ما مفید و یا مضر باشد. هر آشفتگی ای در بخشی از جامعه وجود دارد حتی بسیار کوچک ، اگر آن پنجره را درست نکنیم باید منتظر سیل خرابی در آنجا باشیم و بی نظمی و آلودگی آنجا را فرا خواهد گرفت.
به عنوان مثال اگر سر کوچه خودتان یک کیسه آشغال قرا دهید در زمان کمی آنجا پر از زباله خواهد شد . اگر چراغ راهنمایی در چهار راه یک چراغش سوخته باشد می بینیم در کمتر از یک روز آنجا را ترافیک و بی نظمی گرفته است .
حال تصور کنید که گوشه ای از شهر عده ای شروع به فروختن مواد مخدر می کنند . این همان پنجره ای از شهر است که شکسته شده . اگر این پنجره را ترمیم نکنند سریعا آنجا به خرابه ای تبدیل خواهد شد و تمام جرم ها در آن منطقه شروع به گسنرش می کنند.
بنابراین این تئوری به ما کمک می کند که آگاه باشیم اگر پنجره شکسته ای را ترمیم نکنیم سریعا آنجا به خرابه ای نبدیل خواهد شد.
تئوری پنجره شکسته در روانشناسی
دقیقا همین تئوری در روانشناسی هم صدق می کند . اگر عادت های بد خود را شناسایی نکنیم و به آنها نرسیم در طولانی مدت چه اتفاقی برای زندگی و روان ما خواهد افتاد ؟
اکثر مراجعان در جلسات کوچینگ می گویند نمی دانم چرا یهویی زندگیم بهم ریخت . چرا یهویی دچار افسردگی شدم . تصور آنها این است که همه چیز یکدفعه اتفاق افتاده است . اما آیا واقعا این چنین است ؟
اگر روان من دچار مسئله ای شده دلیلش عادت های بدی است که در ذهنیت و شخصیت من شکل گرفته یعنی دقیقا همان پنجره شکسته که به مرور زمان ، آرام آرام درون من پر شده از عادت های بدی که کمکی به بهبودی من نمی کند بلکه سم هایی است که هر روز به ذهن خودم می دهم.
مثلا باورهایی که به مرور زمان در من شکل گرفته ، باوری مانند من انسان ارزشمندی نیستم . این باور منفی یکی از پنجره های ساختمان ذهن و شخصیت من است که شکسته . زمانی که باورهای خودم را نمی شناسم تا مرمت شان کنم پنجره بعدی هم شکسته خواهد شد .
زمانی که احساس ارزشمندی نکنم کارهای ارزشمند انجام نخواهم داد . بنابراین دوباره پنجره ی دیگر و به مرور زمان ساختمان ذهن و شخصیت من تسخیر خواهد شد.
برای تهیه سمینار هفت گلم تا آراشم می توانید از لینک زیر این محصول رل تهیه کنید.