بلاگ

سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کند

 

سوالات روزمره زندگیمان:

سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کند ، سوالهای مختلفی همواره برایمان درزندگی پیش می آید درمورد مسائل مختلف وما هرروز باهزاران سوالی که از خودمان می پرسیم روبه رو می شویم آیا تا به این زمان به این نکته خیلی بزرگ توجه کرده بودید که همه ما همواره درحال سوال کردن ازخودمان هستیم.

وقتی به خرید می رویم قبل ازخرید ازخودمان سوال می پرسیم چه وسایلی راباید خریداری کنیم ؟ ویا زمانی که به یک مهمانی دعوت هستیم ازخودمان سوال می پرسیم لباس آبی رابپوشم یا لباس قرمز؟ ویا مثلا برای حل مسئله ایی شروع به سوال کردن ازخودمان می کنیم ؟ دراین مقاله قصد داریم که سوالات زندگیمان را هدفمند کنیم وآموزش ببینیم که چگونه ازخودمان سوالات زیبا وکاربردی بپرسیم تا تاثیرات شگرف سوالات را درزندگیمان مشاهده کنیم.

 

چه کسی سیستم سوالی راکشف کرد ؟

ماریل آدامز سیستم تفکرسوالی راکشف کرد این یک روش جدید ومطمئن برای فکرکردن معرفی شده است همه ما با به کارگیری چنین سیستمی می توانیم تاثیر خیلی خوبی برزندگیمان بگذاریم این سیستم به ما کمک می کند به جای قضاوت کردن موثرتر وکارآمدترباشیم سوالات خوب باعث می شود که نتایج خوبی را برجای بگذاریم.

با یک مثال فهم موضوع را آسانتر می کنم مثلا درنظربگیرید که پسرتان در درس املا ضعیف عمل می کند وشما فقط زوم کرده اید براین موضوع که ضعیف است ، او را سرزنش می کنید وخودتان هم عذاب می کشید سیستم تفکرسوالی شما را وادارمی کند درزمان مشکلات ومسائل زندگی شروع به سوالات سازنده ازخودتان کنید .

 

برای چنین مسئله ایی شروع به سوال کردن ازخودتان می کنید که برای اینکه دردرس املاتقویت شود باید چه کارهایی انجام دهیم ؟ یا چه تمرینهایی را باید درنظر بگیرم ؟ دیگران چه روش هایی را برای دانش آموزانشان انجام می دهند که جواب می گیرند ؟ می بینید سوالات متفاوت چه اندازه می توانند زاویه دید ما را نسبت به یک مسئله تغییر بدهد؟

 

یک مثال دیگرمطمئنا از کلمه ی (من از پس این مشکل برنمی آیم ) زیاد استفاده کردید این کلمه تنها بلایی که برسرما می آورد یاس وناامیدی نسبت به خودمان است همین چند کلمه باعث میشود که با روبروی از انجام آن سر باز زنیم ویا در انجام آن بی تفاوت باشیم .

برای اینکه درزندگیمان نسبت برمشکلات ودوراهی های زندگیمان ناظر بهتری باشیم می توانیم ازنقشه انتخاب استفاده کرده ومسیر درست را انتخاب کنیم که می تواند خیلی کمک کننده وموثرباشد . فردی را درنظربگیرید که درمسیری اززندگی اش گم شده است وبرای رسیدن به هدف ومقصودش دنبال راه صحیح می گردد راههای مختلفی برای این فرد وجود دارد .

اما وقتی به جای آن از عبارت (چطور میتونم حلش کنم یا از پسش بربیایم؟) استفاده کنیم ذهن مان عزمش را جزم میکند وقدرت حل آن را پیدا میکند همین تغییر باعث روحیه پویا وسرزنده در ما میشود .

نقشه انتخاب مسیر زندگیمان

مسیرها وسوالهایی وجود دارد به اسم سوالات یادگیرنده این سوالات اینگونه هستند برای اینکه زودتربه مقصود وهدفم برسم چه اعمالی باید انجام دهم وکدام راه راانتخاب کنم ؟ ازکدام مسیر بروم بهتراست ؟ این سوالات یادگیرنده هستند وفرد می تواند درراه زندگی خود انتخاب کند که ازسوالات یادگیرنده استفاده کند زیرا این سوالات دریچه جدیدی را روبه زندگی خانوادگی وشغلی فرد بازمی کند وکمک کننده هستند .

درمسیراین فرد مسیرها وسوالات قضاوت کننده ایی هم وجود دارد که فرد راسردرگم می کند وازمسیراصلی خود دورمی کند سوالات قضاوت کننده این گونه هستند مثلا فرد گم شده با اعصبانیت می گوید حالا چرا من باید گم شوم ؟ با درماندگی دوباره ازخود می پرسد چرا من این قدرسربه هواهستم که مسیر را گم می کنم دراین نوع سوالات قضاوت کننده ما مسئله ایی راحل نمی کنیم وفقط وفقط مسئله پیش آمده را سخت تر می کنیم . به جدول سوالات قضاوت کننده ویادگیرنده نگاه کنید و ببینید چه اندازه سوالات می تواند درزندگی ما نقش اساسی داشته باشد .

 

سوالات قضاوت کننده سوالات یادگیرنده

چه چیزی خراب شده ؟ چه کاری جواب می دهد

تقصیرکیست؟ من مسئول چه هستم؟

کجای کارم اشتباه است؟ چه می خواهم؟

چرا خودم را به دردسر می اندازم؟ احتمالات دیگر چیست؟

انتخاب کننده شما هستید

درنقشه انتخاب متوجه شدید که سوالات روزمره ما ویا هنگام برخورد با مشکل ومسئله ایی درزندگیمان می تواند یادگیرنده باشد و یا قضاوت کننده وتقریبا تمام لحظات زندگیمان ما با انتخاب مسیرهای یادگیرنده وقضاوت کننده مواجه هستیم چه متوجه آن باشیم چه متوجه آن نباشیم لحظه به لحظه درحال انتخاب بین این دومسیر هستیم.

این شماهستید که انتخاب میکنید ازکدامین سوالات استفاده کنید یادگیرنده ویا قضاوت کننده با طرزفکرقضاوت کننده درنهایت درمرداب فروخواهیم رفت اما با طرزفکر یادگیرنده می توانیم احتمالات جدید را کشف کنیم واما انتخاب واقعی زمانی اتفاق می افتد که ناظرخویش باشیم ناظرخویش بودن به این معناست که به سادگی ازخودمان هنگام مسائل زندگی سوال کنیم من الان کجا ایستاده ام ؟ آیا قضاوت می کنم ویا یادمی گیرم امیدوارم ناظرخویش باشید وتاثیرات خوبی برزندگیتان با سوالات زیبا بگذارید.

 

 

http://roohanian.com/product/haft-gam-ta-aramesh/

به اشتراک بگذارید