تا به حال به تعریف واقعی یا تعریف علمی اعتماد به نفس فکر کردهاید؟
معنی و مفهوم اعتماد به نفس در یک کلمه نمیگنجد. تعریفهای بسیاری از عتماد به نفس وجود دارد. طبق تعریف علمی اعتماد به نفس، سلامت روان و تفکر مثبت از پایه های اعتماد به نفس است. اعتماد به نفس یا خود باوری ثاتیر زیادی روی زندگی و رفتار انسان میگذارد. انسان با اعتماد به نفس بالا میتواند به موفقیت و زندگی ایده آل خود برسد همچنین توانایی خود را باور دارد.
پیشنهاد میکنم برای بالا بردن اعتماد به نفستان مقاله افزایش اعتماد به نفس را مطالعه کنید.
اعتماد به نفس در سال 1969 بعد از چاپ کتاب یک روانشناس مشهور به نام ناتانیل براند بیان شد. بعد از گذشت پیش از 50 سال این موضوع به خوبی در فرهنگ و خوانواده پذیرفته شد و بر روی آن به خصوص نسبت به فرزندان خود تاکید دارند و برای افزایش اعتماد به نفس در آنان تلاش میکنند.
بعد از انتشار این کتاب، مقاله ها و کتاب های زیادی درباره اعتماد به نفس نوشته شد. تحقیقتات و مطالعات بسیاری روی این موضوع انجام شد که به نتایج مفیدی رسیدند. به این صورت اعتماد به نفس جز موضوعات پرطرفدار شد.
اعتماد به نفس چیست؟
در اکثر اوقات عزت نفس و اعتماد به نفس در کنار هم و گاهی به جای هم میآیند، در حالی که این امر غلط است. عزت نفس و اعتماد به نفس دو تعریف، کاربرد و مفهوم متفاوت با یکدیگر دارند. برای توضیح بیشتر میتوانید مقاله تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس را مطالعه کنید.
معنی دیکشنری اعتماد به نفس ( self confidence) این است که یک نفر به توان، قدرت و توانایی های خود باور دارد. این ساده ترین مفهوم برای اعتماد به نفس است که اکثر افراد میدانند.
از نظر روانشناسی اعتماد به نفس، شجاع شاختن خود، اعتماد به خود و طبق باور های خود عمل کردن است.
تعریف های دیگری از اعتماد به نفس نیزارائه شده است برای مثال دنیل گلمن میگوید اعتماد به نفس یعنی انسان خود را عمیقا ارزشمند و توانمند بدانید. اما این تعریف به این معناست که اعتماد به نفس همان عزت نفس است. در صورتی که در میگوییم عزت نفس از احساس ارزشمندی و احساس توانمندی تعریف میشود.
اعتماد به نفس یا خود باوری به این معناست که شخص توانایی و استعدادهای خود را به دلیل موفقیت در کارهایی که در گذشته انجام داده است؛ باور دارد. وجود اعتماد به نفس در فرد نقش مهمی در پیشرفت او در زندگی دارد. اعتماد به نفس از کودکی در افراد شروع به شکل گیری میکند و در گذر زمان هرچه خودتان را به چیزی که میخواهید نزدیک کنید؛ اعتماد به نفس بیشتر میشود و افکار و باورهای مثبت نسبت به خود پیدا میکنید.
اعتماد به نفس تعیین نمیکند کدام زمینه یا موضوع را مد نظر دارد و این یک مشکل یا عیب است. برای مثال اگر از شما بپرسند اعتماد به نفس بالایی دارید و جواب شما مثبت باشد، سپس بپرسند آیا با کمی تمرین و مشاهده فیلم میتوانید یک سخنران حرفه ای شوید؟ شاید شما در زمینه نقاشی اعتماد به نفس بالایی داشته باشید اما در سخنرانی یا دیگر زمینه ها این اعتماد به نفس را نداشته باشید. حالا اگر بخواهیم همه زمینه های فعالیتی، مهارتی و موضوعی را یکی کنیم و راجب اعتماد به نفس بالا و پایین حرف بزنیم به نظر درست نمیآید.
شخصی که روی این موضوع تمرکز کرده بود، آلبرت بندورا بود و میگفت که باید در زمینه های مختلف اعتماد به نفس را بسنجیم. ایشان پیشنهاد کردند که به جای اصطلاح اعتماد به نفس از self efficacy که به معنی خود کار آمدی است استفاده شود.
اعتماد به نفس به چه چیز هایی بستگی دارد؟
به اندازه باور و اطمینان که به خود دارید نتیجه رفتار و کار شما در شرایط متفاوت زندگی است. اگر مسئولیتی به شما داده شود و توان انجام آن را داشته باشید، اعتمادی که به خودتان دارید بیشتر میشود. حال اگر توانایی انجام این مسئولیت را نداشته باشید و یا به اجبار دیگران کاری را انجام میدهید که خارج از توانتان است، اعتمادی که به خود دارید کم میشود.
خلاصه کلام
عزت نفس و اعتماد به نفس دو موضوع مجزا هستند. تعریف های بسیاری از اعتماد به نفس وجود دارد. تعریفی که اکثر ما از اعتماد به نفس میدانیم این است که فرد توانایی ها و استعدادهای خود را باور دارد و حس خوب نسبت به خودش دارد. اعتماد به نفس در زندگی همه افراد نقش مهمی دارد و باید برای افزایش آن تلاش کنند.